Αυτα για αρχη πως σου φαινονται ?
"Και θα μου πεις, τι μπορείς να κάνεις ως "απλός πολίτης"; Πολλά μπορείς να κάνεις, και το ξέρεις' εδώ πρόκειται για σχέση αγοράς, κι όχι για σχέση υποτέλειας (τουλάχιστον, δε θα έπρεπε να είναι). Μερικές ενδεικτικές ιδέες:
* Βάλε ασύρματη σύνδεση: κάθε ταράτσα και access point, κάθε πολυκατοικία και router. Τα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας διαθέτουν καλά οργανωμένες ασύρματες κοινότητες. Ζήτα από τον Δήμο σου να εγκαταστήσει wireless access point σε δημόσιους χώρους, κάνε το σερφάρισμά σου σε καφετερίες που προσφέρουν ασύρματη πρόσβαση (αν είναι δωρεάν, ακόμα καλύτερα). Ας κρατήσουν το χαλκό μέχρι να πρασινίσουν' ο αέρας είναι δικός μας (μιά περιοχή του, τέλος πάντων). Δεν χρειαζόμαστε τον ΟΤΕ για να δικτυωθούμε μεταξύ μας, μόνο για την πρόσβαση στο internet. Κι εκεί πάλι, μπορεί να είναι παράνομη η υπενοικίαση της σύνδεσης ADSL, αλλά δε νομίζω πως ο ΟΤΕ έχει δικαίωμα να απαγορέψει την δωρεάν διαμοίραση πρόσβασης.
* Μπες στο internet από κινητό (σημ: το GRPS είναι πανάκριβο και το UMTS δεν έχει έρθει ακόμα είναι "εταιρικό εργαλείο"), από netcafe, από τη σύνδεση του φίλου και του γείτονα. Τερμάτισε τη σύνδεση ISDN -σκέτη κοροϊδία είναι, έτσι κι αλλιώς- και μην αγοράζεις σύνδεση ADSL: ας μείνουν οι εγγεγραμμένοι χρήστες του ADSL κάτω απ' το 1-2% του συνολικού πληθυσμού' ας παραμείνει η χώρα μας η τελευταία τρύπα του ζουρνά στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ, μέχρι να βάλει μυαλό ο Οργανισμός και να ρίξει τις τιμές στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ή μέχρι να βάλει μυαλό η Κομισιόν και να επιβάλλει λύση τύπου AT&T για τον Οργανισμό.
* Στήριξε όλες τις μορφές διαμαρτυρίας των συλλόγων χρηστών: μαύρισε τη σελίδα σου, βάλε buttons, πρόσθεσε links, προσυπέγραψε τις διαμαρτυρίες και τις αιτήσεις για φτηνό internet και τις συλλογικές αγωγές. Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, το γεγονός ότι οι υπογράφοντες στη διαμαρτυρία για τις χρεώσεις ADSL ήταν κάτω από 2.500 αποθράσυνε τον Οργανισμό, που έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι υπόλοιποι χρήστες αδιαφορούν και θα ανεχτούν οποιαδήποτε αύξηση, με οποιοδήποτε αιτιολογικό. Δείξ' του ότι υποτίμησε τη νοημοσύνη σου.
* Γράψε στο blog σου για τις αυξήσεις των τιμών, κι ας μην βρίσκεις τίποτα πρωτότυπο να πεις για το θέμα. Ή ακόμα καλύτερα, βρες στοιχεία και κράξ' τους επιστάμενα. Η απήχηση των blogs ακόμα και στην Ψωροκώσταινα δεν είναι ευκαταφρόνητη. Το monitor το παρακολουθούν δημοσιογράφοι και δικηγόροι, ίσως και βουλευτές' όταν γεμίσει από άρθρα διαμαρτυρίας για μερικές μέρες, θα υπάρξει αντίκρυσμα.
* Ακόμα καλύτερα, αν μπορείς, στείλε γράμματα, email και fax σε βουλευτές και ευρωβουλευτές, γράψε σε περιοδικά κι εφημερίδες. Γράψε στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά, σε ezines, portals, fora και στο IRC. Μετέφρασε και σχολίασε την αλλοπρόσαλλη αιτιολόγηση του Οργανισμού για τις αυξήσεις, και την ασυνάρτητη απάντησή του στη διαμαρτυρία για τις τιμές του ADSL. Μιά αντίδραση αντίστοιχη μ' εκείνη που υπήρξε διεθνώς για τον νόμο 3037 είναι το ζητούμενο' κοινώς, να γελάσει -ή να κλάψει- και το παρδαλό κατσίκι.
* Διαδήλωσε την αντίθεσή σου στην κατακράτηση δεδομένων: είναι αντιδημοκρατική, αναποτελεσματική ως μέτρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και το κόστος της υποδομής για την αποθήκευση των δεδομένων θα το επωμιστεί ο πολίτης. Οι αυξήσεις στα κόστη σύνδεσης που θα υποστείς όταν η προτεινόμενη Οδηγία της Κομισιόν επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και γίνει εθνικός νόμος θα κάνουν τις προχτεσινές να μοιάζουν με ..πουρμπουάρ.
* Μποϊκοτάρισε τον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του. Άλλαξε πάροχο σε internet, κινητή και σταθερή τηλεφωνία. Κάνε υπεραστικές και διεθνείς κλήσεις μέσω Gizmo και Skype, στήσε Asterisk στην εταιρεία ή στον οργανισμό σου. Πήγαινε αλλού το hosting της επιχείρησής σου. Η απότομη πτώση εσόδων είναι το καλύτερο μήνυμα αποδοκιμασίας που μπορείς να στείλεις ως πελάτης. Φαίνεται εντυπωσιακό και στο data mining!
Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να σκεφτείς κι άλλους τρόπους αντίδρασης και διαμαρτυρίας' είμαστε πολυμήχανος λαός, λένε, αν και τις τελευταίες δεκαετίες φαντάζουμε ολοένα και πιό αμήχανοι. Πάνω απ' όλα όμως, μην πεις "σκασίλα μου για το dialup, εγώ έχω ADSL", γιατί εσύ ήδη πληρώνεις ακριβότερα! Και γιατί, για ένα μονοπώλιο, είμαστε όλοι εξίσου θύματα.
Κάποιες απ' τις παραπάνω λύσεις ίσως κοστίζουν (αρκεί να μην τα σκας στον ΟΤΕ), και κάποιες απαιτούν να θυσιάσεις bandwidth. Στο δρόμο για την άπλετη και φτηνή -ή, ακόμα καλύτερα, τζάμπα- πρόσβαση, θα χρειαστούν και θυσίες. Το ζητούμενο είναι να ξεφορτωθούμε τον γίγαντα απ' τον σβέρκο μας, μιά για πάντα. "
Γραφει και αλλα σχετικα ο Αστερης
εδω