Οδηγίες για αλλαγή ήχων σε SNES roms

H μεγαλύτερη Greek Translation Team !
http://www.greekroms.net

Συντονιστές: Maddog, Whacker, Vag, Giama

Απάντηση
Vag
Master Translator
Δημοσιεύσεις: 763
Εγγραφή: 21 Απρ 2004 02:35
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Οδηγίες για αλλαγή ήχων σε SNES roms

Δημοσίευση από Vag »

Σαν εισαγωγή, να εξηγήσω δυο πραγματάκια.
Πρώτον, οι οδηγίες αυτές αφορούν μεμονωμένους ήχους και όχι μουσική που ακούγεται σε παιχνίδια.
Δεύτερον, υπάρχει μόνο ένα format αρχείων ήχου στα roms του SNES: Το BRR. Πολύ βολικό, ουσιαστικά μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να αλλάξουμε τους ήχους σε οποιοδήποτε παιχνίδι.

Τα προγράμματα και τα εργαλεία που χρειάζονται είναι τα εξής:
1. Το Snessor. Θα το βρείτε στο Zophar's domain.
2. Ένας Windows sound editor που υποστηρίζει αρχεία IFF (αλλά όχι της Apple, της Amiga). Ξέρω ότι το Cool Edit δεν κάνει...
3. Κάποιο πρόγραμμα που μετατρέπει αρχεία ήχου IFF σε BRR. Υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραμμα που τρέχει στην Amiga και λέγεται Raw2brr. Αυτό θα το βρείτε στο Aminet. έχω ακούσει ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόγραμμα, Wav2Brr που τρέχει στα Windows, αλλά εγώ δεν το έχω βρει. Σίγουρα θα είναι πιο εύχρηστο.
4. Για να τρέξει το Raw2Brr, χρειάζεται ένας Amiga emulator και το Workbench εγκατεστημένο. Για περισσότερη ευκολία, εγκαταστήστε το Amiga In A Box (AIAB). Αν βρείτε το Wav2Brr, που τρέχει σε Windows, τότε δεν χρειάζεται το Amiga emulator.
5. Ένας Hex editor. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον Hex Workshop που είναι shareware και παιχταράς.

Το Snessor από μόνο του, εξάγει τους ήχους από SNES rom σε μορφή Wav και μετά τους ξαναεισάγει (αφού έχουν αλλαχτεί). Άρα είναι η πιο εύκολη λύση να αλλάξει κάποιος ήχους σε κάποιο παιχνίδι. Όμως η ποιότητα του νεοεισαγμένου ήχου δεν είναι καλή, ακούγεται σαν με παράσιτα. Παρόλ' αυτά το Snessor είναι πολύ χρήσιμο για να βρούμε τους ήχους μέσα στο rom (και να τους εξάγουμε).
Πειραματιστήτε λίγο με το Snessor, καθώς έχει κάποιες παραμέτρους, ανάλογα με την ευαισθησία, βρίσκει περισσότερους ήχους. Με μεγαλύτερη ευαισθησία όμως νομίζει ότι κάποια άλλα δεδομένα είναι ήχοι ενώ δεν είναι. π.χ. στο Street fighter II, το Snessor με την default ρύθμιση βρίσκει αρκετούς ήχους, αλλά όχι όλους.

Έστω ότι έχουμε εξάγει έναν ήχο που μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε/αντικαταστήσουμε. Πρέπει να βρούμε ακριβώς σε ποιό σημείο ξεκινάει και σε ποιό τελειώνει, μέσα στο rom. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε την διάρκειά του, καθώς δεν μπορούμε να την υπερβούμε.
(Επειδή δεν είμαι στον υπολογιστή μου αυτή τη στιγμή, ίσως σε αυτό το σημείο κάνω μια αλλαγή και αναλύσω τον τρόπο που βρίσκουμε όλα αυτά).

Αφού έχουμε εξάγει τον ήχο (σε Wav) με το Snessor, αν θέλουμε να τον επεξεργασούμε, τον ανοίγουμε απλώς με τον sound editor και κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε (αρκεί να μην μεγαλώσει σε διάρκεια).
Ή απλώς έχουμε κάποιο άλλο έτοιμο αρχείο ήχου (π.χ. από άλλο παιχνίδι). Τέλος, είναι πιθανό να θέλουμε να ηχογραφήσουμε εμείς με το μικρόφωνο κάποιον ήχο.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι ο νέος ήχος δεν είναι μεγαλύτερος από τον αρχικό. Επίσης, καλό θα είναι η ένταση να είναι περίπου ίδια. Αν κάποιος κάνει αυτή τη δουλειά με έναν-έναν τους ήχους, μπορεί στο τέλος να διαπιστώσει ότι δεν ακούγονται σωστά, άλλον να είναι σιγανός και άλλος δυνατός.ν Απλώς θέλει λίγο προσοχή και υπομονή.

Αν κάνουμε και αυτό το βήμα και ο νέος ήχος είναι έτοιμος (προφανώς Wav αρχείο), θα πρέπει να τον μετατρέψουμε σε αρχείο BRR. Αν έχουμε το πρόγραμμα Wav2Brr καλώς, το κάνουμε άμεσα. Αν έχουμε το πρόγραμμα Raw2Brr της Amiga, θα πρέπει να μετατρέψουμε το Wav σε Iff με τον sound editor των Windows και μετά να το κάνουμε Brr μέσα από τον emulator της Amiga, τρέχοντας το Raw2brr.

Αν έχουμε τον νέο ήχο σε μορφή Brr, είμαστε έτοιμοι να τον εισάγουμε στο rom, στη θέση του παλιού. Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό να κρατάμε και backup του rom. Ανοίγουμε το rom και το Brr με τον hex editor. Αντιγράφουμε όλο το Brr και το κάνουμε επικόλληση στο rom, εκεί που ξεκινάει ο ήχος. Αν το νέο Brr είναι μικρότερο του παλιού (τις περισσότερες φορές θα είναι), θα συμπληρώσουμε με μηδενικά μέχρι το σημείο που τελειώνει ο ήχος.

Τέλος, παίζουμε το παιχνίδι για να βεβαιωθούμε ότι όλα έγιναν σωστά.
Athana
Jr. Pacman
Jr. Pacman
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 04 Φεβ 2005 09:09

Re: Οδηγίες για αλλαγή ήχων σε SNES roms

Δημοσίευση από Athana »

Vag έγραψε:έχω ακούσει ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόγραμμα, Wav2Brr που τρέχει στα Windows, αλλά εγώ δεν το έχω βρει. Σίγουρα θα είναι πιο εύχρηστο.
- Το Wav2Brr βρίσκεται στη διεύθυνση http://filebox.vt.edu/users/rogrubb3/SN ... AV2BRR.ZIP προς διευκόλυνση.
Εκεί βρίσκονται κι άλλα ενδιαφέροντα όπως το MIDI2MSS

Καλή μας συνέχεια!
Ότι δε σε σκοτώνει(ή δε σε κάνει ανάπηρο)σε κάνει πιό δυνατό
Απάντηση